13 Aralık 2014 Cumartesi

C# - C++ - Java - Visual Basic Progralama Dilleri(programing language)

    C#, C++ ve Visual Basic in gelişmesiyle ve birleşmesiyle ortaya çıkmış bir programlama dilidir. C#, C++ ın mükemmelliğini, Visual Basic in ise kolaylığını almıştır. C# çok kolay bir dildir diyebiliriz. Algoritma mantığını kavradıktan sonra programlama işine yani kod yazma olayına geçebiliriz. C# ta yazdığımız programlar ve kodlar yalnızca bilgisayarlarda çalışabilir. Diğer elektronik cihazlarda çalışacak programlar ve kodlar Java dilinde yazılır.

     Java dili ile yazılan kodlar işlemci ve mikroişlemcisi olan diğer tüm cihazlarda çalışabilir bunlara
bilgisayarlarımız da dahildir. C# dilinde bilgisayarımızdaki tüm donanımlara erişim sağlayabilir ve donanımları yönetebiliriz. Fakat Java dilinde bu pek mümkün değildir. Java dili donanımlara erişim izni vermiyor/sağlayamıyor. C# dilinde bilgisayarımızda işimizi kolaylaştıracak binlerce application(uygulama)lar geliştirebiliriz.
    C#, C++ tan biraz farklıdır. Nedenlerinden biri ise C# ta kütüphaneler vardır. C++ ta ise kütüphane kavramı diye bir şey yoktur. Kütüphane kavramını şu şekilde açıklayabiliriz;
Kütüphanelerin içerisinde her zaman kullanmayacağımız, gerektiğinde çağıracağımız kodlar bulunur ve bu sayede program kendini kasmaz ve rahat çalışır. Kütüphaneleri çağırmadan kesinlikle gerekli olan kodları kullanamayız. Kodları yazsak bile Programımız hata verecektir. Kütüphaneyi çağırmamız gerekiyor.

    Visual Basic dili C# gibi kolay bir dildir ama C# kadar da iyi değildir. C++ ın mükemmelliği zaten Basic te yoktur. C# ta yaptığımız hemen hemen her şeyi Basic te de yapabiliriz. Lakin Visual Basic pek te tutulan bir dil olduğu da söylenemez.

    C++ dili ile ilgili fazla bir şey söylememize gerek yok. Çünkü en çok kullanılan dilden birisidir. Bir çok program bu dilde yapılmıştır. Ve tabi ki bir sürü oyun da C++ dilinde yapılmıştır. Hatta bazı oyunları oynarken oyun bir şekilde hata verdiği zaman hatanın içerisinde C++ ifadesini görürüz. Bu demek oluyor ki oyun C++ dilinde yapılmış bir oyundur.
    C++ dilini Türkiye' de C# kadar herkes bilmez. Bu dili bilen birisinin de konumu iyidir zaten. Bu dili de her  üniversite müfredatına koymuyor. Dev bir programlama dili öğretmek yerine bu dilden türetilmiş dilleri öğretiyorlar. Ama araştırmalarımız ile internetten birazını öğrenebiliriz.

    Java dili ise C++ gibi dev bir dildir. Önce de bahsettiğim gibi Java ile yazılmış bir kod işlemcisi olan her elektronik aygıtta çalışabilir. C# gibi donanımlarla ilgili bir programlama dili olmadığı için işlemci ve bellek barındıran cihazlarda sorunsuz çalışabilmektedir. C# gibi donanımlarla etkileşimli bir dil olsaydı Java da sadece bilgisayarlarımızda çalışabilirdi...

Tabi ki bu dillerin dışında da diller var ama onlara bence gerek yok. Biz C++ ve Java dillerini bilsek işimizi görürüz diyebiliriz...

@SiberÇocuk
Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler

Son

Kategoriler

Arşiv